مازندران بر لبه تیغ خشکسالی!
به گزارش وبلاگ ستاره، مازندران به دلیل شرایط اقلیمی و اراضی حاصلخیزش قطب اصلی کشت برنج در کشور محسوب می گردد، اما به دلیل کاهش نزولات آسمانی و افزایش دمای هوا در این سال ها با معضل جدی کمبود آب روبرو است و بعضی از اراضی تحت کشت برنج به دلیل کمبود آب خشک شده و خساراتی برای کشاورزان مازندرانی به وجود آورده است.

از سوی دیگر این خشکسالی ها بروی زیستگاه پرندگان و موجودات آبزی نظیر آب بندان لپو زاغمرز بهشهر تاثیرات مخربی دارد. ایجاد سد ها در مسیل رودخانه ها از دیگر مشکلاتی است که مازندران با آن دست پنجه نرم می نماید.
سد گلورد منطقه هزار جریب بهشهر که از اهداف ساخت آن جبران کمبود آب در سال های خشک و بعلاوه مانع ایجاد سیلاب در منطقه بود، پس از سال ها به روی رودخانه نکارود ساخته شد، اما نه تنها مشکل کم آبی منطقه را حل نکرد بلکه باعث خشک شدن رودخانه ها و آب بندان های منتهی به رودخانه ها شده است مضاف به اینکه ساخت اینگونه سد ها مستلزم از بین بردن جنگل ها و یا روستا های قدیمی با اصالتی می گردد که بعد از ساخت سد نه تنها هیچ بهره ای از ساخت سد نبرده اند بلکه باعث از بین رفتن زمین های شالیزاری کنار رودخانه و یا چراگا های دام هایشان شده است.
آب بندان لپو زاغمرز بهشهر یکی دیگی از قربانیان سد گلورد است، چون با بسته شدن این سد و خشکی رودخانه نکارود موجب کاهش حجم ورودی آب به این آب بندان شده است. این آب بندان سال ها قبل که وسعت بسیار کمتری داشت و زیستگاه پرندگان محسوب می شد به وسیله روستاییان منطقه زاغمرز جهت مصارف کشاورزی وسعت بیشتری پیدا کرد.
آب بندان لپو تا قبل از احداث سد گلورد با مشکل کمبود آب روبرو نبود، ولی در حال حاضر به دلیل کمبود آب در حال خشک شدن است و اندک آب آن به وسیله کشاورزان جهت کشت برنج زمین های همجوار آب بندان با استفاده از موتور های آب تخلیه می گردد و آسیب جدی به این آب بندان که یکی از زیستگا های پرندگان و جانوارن آبزیست وارد نموده است.
سد شهید رجایی منطقه دودانگه ساری که بروی رودخانه تجن بسته شده است در سال های کم باران با کاهش سطح آب روبرو است، اما نکته حائز اهمیت ساخت سد فینسک در استان سمنان است که بروی یکی از سر شاخه های اصلی همین سد است که با اتمام پروژه سد فینسک، خشک شدن سد شهید رجایی دور از انتظار نیست. البته در این میان نداشتن اطلاعات کافی بعضی از کشاورزان در زمینه صنعت کشاورزی و عدم بهینه سازی در مصرف آب با توجه با انتخاب نوع کشت مزید بر دلیل است.
به گفته کارشناسان صنعت کشت، بعضی از کشاورزان متاسفانه با کشت برنج پر محصول که حجم آب بیشتری نسبت به سایر کشت های برنج احتیاج دارد در سال هایی که استان مازندران با کمبود آب روبرو هست موجبات خسارت را برای خودشان فراهم می سازند.
عکاس: مصطفی شانچی - مصطفی کاظمی / ایسنا
منبع: فرارو