خاورمیانه به بشکه باروت بدل می گردد، کدام کشور عربی کبریت را می کشد؟

به گزارش وبلاگ ستاره، امارات و عربستان بر سر دسترسی به انرژی هسته ای با یکدیگر رقابت می نمایند. این رقابت می تواند به ضرر منطقه خلیج فارس تمام گردد.

خاورمیانه به بشکه باروت بدل می گردد، کدام کشور عربی کبریت را می کشد؟

مهسا مژدهی: رقابت بر سر هسته ای شدن در میان کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بالا گرفته است. همزمان با بارگذاری میله های سوختی نخستین نیروگاه هسته ای در امارات، عربستان هم از تمایل خود به استفاده از انرژی هسته ای حرف می زند. سه سال قبل بن سلمان تهدید نموده بود که اگر ایران بمب هسته ای بسازد، سعودی ها هم برای ساخت این بمب اقدام خواهند کرد. در همین حال سوال اصلی این است که چشم و هم چشمی هسته ای در منطقه ای حساس و پر اختلاف تا چه اندازه می تواند خطرناک باشد؟

کشورهای عربی به دنبال چه هستند؟

امارات اولین کشور عربی است که به دنبال انرژی هسته ای رفته است. بسیاری نگرانند که این بلند پروازی اماراتی ها کار دست منطقه بدهد و از این به بعد دیگر کشورهای عربی که از ثروت کافی برخوردارند هم به دنبال شرایط مشابهی باشند. این موضوع در خصوص عربستان صدق می نماید. همزمان با امارات سعودی ها هم از تمایل خود برای داشتن انرژی هسته ای و راکتورها در کشورشان حرف زده اند. اما برخلاف ابوظبی که ادعایی در خصوص ایجاد سلاح هسته ای نداشته، سعودی ها از همان آغاز کار را با تهدید آغاز کردند. بن سلمان در سال 2018 در یک گفتگوی تلویزیونی گفته بود که اگر ایران به دنبال سلاح هسته ای باشد، عربستان هم به سرعت در این زمینه اقدام خواهد نمود. اما برخلاف ایران که عدم ساخت سلاح هسته ای فتوایی شرعی دارد، در کشورهای عربی چنین دیدگاهی به سلاح هسته ای وجود ندارد. ناظران معتقدند بن سلمان که ولع خرید انواع سلاح ها را دارد، چطور می تواند در صورت دستیابی به انرژی هسته ای از خیر ساخت سلاح اتمی بگذرد؟

امارات از عربستان جلو افتاده است

در حال حاضر امارات متحده عربی در موضوع انرژی هسته ای یک گام جلوتر عربستان است. امارات متحده میله های سوختی را در نخستین دستگاه از چهار راکتور هسته ای خود در نخستین نیروگاه هسته ای دنیا عرب به نام برکت، بارگذاری نموده است. اما شرایط عربستان هنوز تعیین نیست. به اعتقاد کارشناسان، سعودی ها بلندپروازانه ترین برنامه ها را برای توسعه صنایع هسته ای خود در نظر دارند اما هنوز خبری از میله های سوختی یا راه انداختن نیروگاه نیست.

سعودی ها می گویند اولین رآکتور هسته ای را تا سال 2022 به راه می اندازند. آنها در حال حاضر در حال چانه زنی با آمریکایی ها هستند و می گویند قصد دارند تا دوازده سال دیگر 15 راکتور هسته ای را در سراسر کشور به راه بیندازد. آنها ترجیح می دهند تا با مذاکره با آمریکایی ها و با حمایت آنها دست به کار شوند. اما کسی نمی داند که پشت پرده و در این مذاکرات واقعا چه می گذرد. این محرمانه بودن مذاکرات تا جایی پیش رفته که به نوشته دویچه وله، اوایل ماه می دیوان محاسبات ایالات متحده از دو وزارتخانه انرژی و امور خارجه آمریکا خواست، درباره سطح گفت وگوهای هسته ای با عربستان اطلاع رسانی کند.

در آمریکا بخش بزرگی از نگرانی ها بر سر آن است که در پشت درهای بسته مذاکرات بر سر مسائل هسته ای عربستان، ترامپ امتیازاتی را به ریاض اعطا کند که قابل جبران نباشد. از آنجا که رئیس جمهور آمریکا از بسیاری از امور سررشته ندارد، بعید نیست که در این مورد هم تصمیماتی را اتخاذ کند که علیه منافع دنیای باشد.

ایجاد یک تعادل کار دشواری است

مقامات اماراتی و سعودی هنوز پیروز نشده اند تا افکار عمومی را قانع نمایند که اهداف صلح آمیز هسته ای در سر دارند و خواستار توسعه سلاح هسته ای نیستند. آنها هرچند که حرف چندانی از فراوری سلاح هسته ای نمی زنند، اما با توجه به بلندپروازی های منطقه ای و رفتارهای جنگ طلبانه و توسعه جویانه این کشورها باور به اینکه تنها هدف آنها برای دستیابی به انرژی هسته ای مسائل صلح آمیز باشد، کار دشواری است. به گزارش اعتماد، امارات برخلاف عربستان تعهد داده است که در نیروگاه خود اقدام به غنی سازی اورانیوم یا پردازش دوباره سوخت مصرفی نکند و همچنین از پروتکل های پیشرفته منع اشاعه سلاح های هسته ای پیروی نموده و حتی توافقی موسوم به توافق 123 با امریکا امضا نموده است که امکان به اشتراک گذاری اجزا، مواد و دانش فنی را به هر دو کشور می دهد.

اما در عربستان خبری از چنین تعهداتی نیست. تحقیقات در خصوص راه اندازی نیروگاه هسته ای در جریان است اما کسی نمی داند که سعودی ها در چه مرحله ای قرار دارند. در عربستان قدرت دست مرد جوانی افتاده که بر خلاف عموهایش، حاضر به حفظ صلح در منطقه نیست و حتی با کشورهای عربی سر ستیز دارد. سعودی ها در یمن در حال جنگند، در لیبی و مصر مداخله می نمایند و در عین حال با ایران و ترکیه دشمنی می ورزند. در عین حال این کشور مدام در حال پر کردن اسلحه خانه های خود است و از آمریکا و اروپا جدیدترین تسلیحات جنگی را خریداری می نماید.

به نظر می آید که سعودی ها و اماراتی ها هنوز نتوانسته اند جامعه دنیای را قانع نمایند که چرا با وجود گران بودن انرژی هسته ای و با وجود اینکه این دو کشور می توانند برای موارد صلح آمیز از دیگر انرژی ها، به راحتی و بسیار ارزان تر استفاده نمایند، به دنبال نیروگاه های هسته ای هستند.

در حالی که بعضی کشورهای غربی می گویند در صدد تعطیل کردن نیروگاه های هسته ای خود هستند، بعضی دیگر از کشورها، به ویژه در دنیا عرب به تازگی به دنبال ایجاد نیروگاه های هسته ای افتاده اند. آنها نمی توانند به سوالات منتقدان که از آنها می پرسند به چه دلیلی می خواهند چنین هزینه ای را بر دوش دولت هایشان قرار دهند پاسخ گو باشند. به تازگی حتی اردن و مصر هم که از نظر مالی در شرایط بدی به سر می برند، قصد ایجاد نیروگاه های هسته ای با یاری روسیه را دارند. تب دسترسی به نیروگاه های هسته ای در خاورمیانه چنان بالا گرفته است که بعضی از ناظران می گویند اگر جلو بلندپروازی های عربستان و امارات گرفته نشود، به زودی این تب فراگیر شده و خاورمیانه به عنوان یکی از پرمنازعه ترین مناطق دنیا، در خطر می افتد.

در همین رابطه بیشتر بخوانید:

آیا عربستان خود را به سوی این دام می کشاند؟

312 310

منبع: خبرآنلاین

به "خاورمیانه به بشکه باروت بدل می گردد، کدام کشور عربی کبریت را می کشد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خاورمیانه به بشکه باروت بدل می گردد، کدام کشور عربی کبریت را می کشد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید