شیر معمولی یا شیر سویا

به گزارش وبلاگ ستاره، فرایند تهیه شیر سویا در چین کشف شد مکانی که لوبیای سویا کشت و مصرف می شود. شیر سویا یک عصاره آبدار می باشد که با آسیاب نمودن لوبیای سویا و خیساندن آن در آب تهیه می شود.

شیر معمولی یا شیر سویا

شیر معمولی یا شیر سویا

نویسنده: سیده سارا حکیم

فرایند تهیه شیر سویا در چین کشف گشت مکانی که لوبیای سویا کشت و مصرف می شود. شیر سویا یک عصاره آبدار می باشد که با آسیاب نمودن لوبیای سویا و خیساندن آن در آب تهیه می شود.

شیر سویا تقریباً دارای 3/5 درصد پروتئین، 2 درصد چربی، 2/9 درصد کربوهیدرات و هم ویتامین های B1، E، C، B6، B2 و لسیتین و فیبر می باشد.

شیر سویا تقریباً یک چهارم کلسیم موجود در شیر را دارا می باشد و فراورینمایندگان این ماده غذایی معمولاً کلسیم را به آن اضافه می نمایند.

خواص شیر سویا:

یائسگی:تغییرات هورمونی همراه با یائسگی موجب افزایش ریسک بیماری قلبی و استئوپروز می شوند. در دوران یائسگی، زنان علایمی مانند گر گرفتگی، عرق شبانه، بی خوابی و سردرد را تجربه می نمایند. شیر سویا حاوی ایزوفلاوون های جنستین و دیادزین می باشد که دارای خواص شبیه استروژن هستند، اما تفاوت بسیار زیادی با استروژن دارند و دارای خواص غیرهورمونی می باشند.

استئوپروز: شیر سویا دارای غلظت بالایی از ایزوفلاوون ها می باشد. مطالعات زیادی نشان داده اند که این ماده غذایی موجب سلامت استخوان می شود. پروتئین محتوی سویا حاوی اسیدهای آمینه ای است که میزان سولفور آنها پایین می باشد.

اسیدهای آمینه سولفوردار فراوری سولفات را در ادرار افزایش می دهند. این اسیدهای آمینه از باز جذب کلسیم به خون جلوگیری می نمایند.

بیماری دیابت و کلیه: شیر سویا دارای فیبر محلول می باشد. غذاهای حاوی فیبر محلول و کربوهیدرات پیچیده موجب افزایش حساسیت به انسولین می شوند و بنابراین در کنترل دیابت نقش دارند.

علی رغم اینکه سویا دارای پروتئینی با کیفیت بالا است، موجب افزایش فیلتراسیون و افزایش دفع پروتئین از راه ادرار می شود. شیر سویا موجب کاهش LDL در خون شده و با این عمل از آسیب به کلیه ها جلوگیری می شود.

سلامت چشم: آنالیز های تازه نشان داده اند که ایزوفلاوون جنستین موجود در سویا از چشم در مقابل اشعه X محافظت می نماید. این اشعه موجب بروز آب مروارید می شود.

بیماری قلبی: این محصول دارای اسیدهای چرب اشباع کم و فیبر زیاد می باشد. در مطالعه تازهی که به وسیله انستیتو بین المللی سلامت و تغذیه صورت گرفته مشاهده گشت که پروتئین سویا در کاهش کلسترول و در پی آن کاهش ریسک بیماری قلبی نقش دارد.

مقایسه شیر سویا با محصولات لبنی:

1-پروتئین موجود در شیر سویا یک پروتئین گیاهی می باشد که این نوع پروتئین از کاهش کلسیم به وسیله کلیه جلوگیری می نماید.

2-شیر دارای اسید چرب اشباع می باشد که موجب افزایش کلسترول می شود، ولی میزان اسید چرب اشباع شیر سویا کم است.

3-شیر سویای تجاری با ویتامین هایی از قبیل B12 غنی شده است.

4-شیر سویا فاقد لاکتوز می باشد و به وسیله افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز، قابل هضم است.

5-عده زیادی از بچه ها به شیر آلرژی دارند اما دسته کمی از آنها به شیر سویا آلرژی نشان می دهند.

6-شیر سویا دارای قند پروبیوتیکی از قبیل استاکیوز و رافینوز است که این قندها نقش مهمی در بهبود سیستم ایمنی و انتقال سم در بدن دارند، البته وجود این قندها میزانی نفخ روده در مصرف نمایندگان ایجاد می نماید.

7-شیر سویا گالاکتوز ندارد و برای بچه های که مبتلا به گالاکتوزمی هستند یک جایگزین خوب می باشد.بطور خلاصه باید اشاره کرد که مصرف شیر سویا مزایای متعددی دارد، ولی با توجه به اینکه میزان ویتامین B2 شیر بالا و نسبت کلسیم به فسفر در شیر بهتر است و بعلاوه پروتئین شیر کیفیت بالاتری دارد، لذا مصرف شیر سویا در افراد عادی نباید جایگزین مصرف شیر معمولی شود. در هر حال، نوشیدن شیر سویا در گاهی از اوقات قابل توصیه می باشد (حتی در کسانی که شیر معمولی را به میزان مناسب دریافت می نمایند).

منبع:نشریه ی دنیای تغذیه، شماره 99

منبع: راسخون

به "شیر معمولی یا شیر سویا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شیر معمولی یا شیر سویا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید